نوجوانی
اگر در گستره زندگی یک انسان با دقت تفحص کنیم؛ در می یابیم که پارادوکسیکال ترین، دوران زندگی هر فرد، دوران نوجوانی او است.
دوران نوجوانی یک دنیای ناشناخته، عجیب، رویایی و البته برای نوجوانان و حتی اطرافیانش بسیار پرتنش است.
گویی که نه به دنیای کودکی راه می یابد؛ نه به دنیای بزرگسالی و جوانی.
و در میان دو کوه خردسالی و بزرگ شدن در دره ی نوجوانی، غوطه ور است.
و در این زمان در پیِ رسیدن به هویتی مستقل به هر سویی چنگ می اندازد. در همین دره است که نوجوان دچار تغییرات اساسی در هیجانات، در شناخت، در مسائل زیستی و حتی اجتماعی می شود.
لذا شناخت دوران نوجوانی برای والدین بسیار مهم است و فرزند پروری نوجوانی کمک می کند؛ تا روابط مثبت والد و نوجوان افزایش یابد. نوجوان مورد تحسین و توجه قرار گیرد و والدین بتوانند با حمایت و دلگرمی دادن به نوجوان ،با او تعامل فیزیکی و زمان ویژه قرار بدهند. تا این امر باعث تشویق و ترغیب نوجوان، برای انجام وظایف این دوران برای رسیدن به یک هویت مستقل بشود.
پایه ای ترین مسئله ای که ،والدین باید آموزش ببینند و در جهت ارتباط موثر با نوجوان خود به کار ببندند؛ ایجاد گفتگوی مثبت است.
در تعامل گفتگوی مثبت با، باز نگه داشتن تعامل دو طرفه، بهجای تعامل یک طرفه، والدین یاد میگیرند؛ که گوش دادن موثر را با پرهیز از موانع ارتباطی در حالیکه از زبان بدن موثر و مثبت، برخوردارند؛ به کار بگیرند.
این مهارت ارتباطی، به والدین کمک میکند؛ تا در دوران نوجوانی که ،زمان فاصله گرفتن نوجوان از والدین است ؛این فاصله بیش از اندازه ،پررنگ و شکاف دار نشود .همچنین والدین در نظر داشته باشند ؛که سخنرانی و موعظه کردن، قضاوت و تنبیه کردن نوجوان علاوه بر اینکه از نگرانی والدین کم نمی کند؛ باعث می شود که ،نوجوان در خود احساس احترام نکند و بلعکس با داشتن احساس تحقیر دست به رفتارهای غلط و اشتباه بزند.و هر روز بیشتر از والدین خود فاصله بگیرد .درنتیجه ، داشتن کلام موثر و اثربخش ،میتواند به برقراری ارتباط هرچه نزدیکتر ،صمیمانه ، صادقانه و منصفانه بین والدین و نوجوان کمک کند.
در این میان استفاده از مهارت همدلی کمک میکند تا والدین احساسات نوجوان را بفهمند؛ مشکل او را درک کنند و این احساس را به او بازخورد دهند . با این مهارت اعتماد نوجوان به والدین جلب می شود و والد و نوجوان میتوانند ؛در فضایی به دور از اضطراب و تنش، به حل مشکلات با توجه به تکنیک های حل مسئله بپردازند.
این فضا قطعاً بدون قضاوت و بدون یافتن مقصر است و صرفاً حل مسئله و یافتن بهترین راه برای چاره اندیشی مد نظر است.
امید است به دوران نوجوانی نگاه ویژه و مسئولانهتری داشته باشیم .

مشاور کودک و نوجوان